Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„Pereljen, s az ördög legyen magával!”

Ha a vevő nem fizet...

Mit tehet a mai vállalkozó a mai nem fizető vevői ellen?

 

 

William Faulkner amerikai íróhoz1 kapcsolódik a címben idézett mondat. A háta mögött „Toprongy Grófnak” titulált Faulkner egész életében anyagi gondokkal küzdött. (Köszönhette ezt a „meg nem értett írózseni” sorson túl annak is, hogy képtelen volt egy állást huzamosabb ideig megtartani.)

A legnagyobb oxfordi áruházban, a J.E. Neilson's-ban ma is is megtekinthető Faulkner számos hitelezője egyikének küldött, ingerült válaszlevele - azaz annak bekeretezett másolata. A kereskedő egy rég lejárt számla kiegyenlítését sürgette, mire Faulkner így válaszolt. „Ha ez [a 10 dolláros fizetség] nem felel meg magának, akkor még egy megoldás jut az eszembe, hogy az ősi miltoni frázist idézzem: pereljen, s az ördög legyen magával!”

Amint látjuk, a citált frázis már Faulkner esetében sem volt eredeti gondolat, ahogyan a nem fizetés szokása sem.

Végső esetben a per is lehet megoldás, de jobb az ilyesmit elkerülni.

Mit tehet a mai vállalkozó a mai nem fizető vevői ellen?

A különböző legális, adósságbehajtással foglalkozó cégek (a nem legálisakról nem is beszélve) megbízásán - és végső esetben a bírósági úton - túl, a legjobb megoldás (akárcsak az egészségügyben) a megelőzés.

 Adott problémára a legjobb megoldás az, ha a probléma fel sem merül.

Ne adjunk esélyt a vevőnek, megrendelőnek arra, hogy szándékunk ellenére fizetés nélkül jusson hozzá tőlünk bármihez is (a reklámjándék pesrsze egészen más „tészta”).

 A ki nem fizetett számla ráadásul többszörös veszteség: áfát, társasági adót is fizetnünk kell utána.

Bizonyos esetekben - hogy melyekben, arról picit később lesz szó - megoldást jelenthet a pro-forma számala vagy ismertebb nevén a díjbekérő.

 Miről is van szó, mi is az a díjbekérő?

 A pro-forma számla meghatározása szerint "számla formájában adott kötelező eladói ajánlat".

 Ez azt jelenti, hogy a pro-forma számla költség-elszámolásra nem alkalmas, hanem csak egy tájékoztató arra nézve, hogy pontosan mit is fog tartalmazni a számla, amennyiben elfogadjuk az ajánlatot.

Pontosan azért, mivel csak tájékoztató jellegű, módosításokat lehet tenni benne, sőt, akár az egészet vissza is lehet vonni, amennyiben az üzlet nem jön létre.

A pro-forma számla jellegéből adódóan ezért akár elektronikusan vagy faxon is küldhetjük, illetve kaphatjuk meg.

A pro-forma számla, illetve díjbekérő kiállítása sem okozhat gondot még a kezdő vállalkozónak sem, mivel a legtöbb számlázó program képes kezelni a pro-forma számlákat.

Alkalmazása esetében az üzleti ajánlatunk véglegesítéséhez csatoljuk a pro-forma számlát. Amennyiben ezt a vevő, megrendelő elfogadja, akkor a számlázó programban a pro-forma számlát átalakítjuk végleges, valódi számlává, és azt azután postázzuk.

Tehát a dolog lényege – és ebből következik az a nagyon fontos feltétel is, amely elengedhetetlen az alkalmazásához -, hogy pro-forma számla kiállításakor még nem történt teljesítés, továbbá szerződést sem kötöttünk még. Nem adtunk el terméket, nem adtuk azt át fizikailag a vevőnek, nem teljesítettünk (még részben sem) szolgáltatást, sőt egy majdani teljesítést (szerződés) sem vállaltunk még. Csupán van egy igéretünk, egy ajánlatunk a vevő, a megrendelő számára.

A pro forma számla  alapján sem költséget, ráfordítást, sem árbevételt, bevételt elszámolni nem lehet.

 Bár a pro forma vagy díjbekérő néven kiállított bizonylat külalakban és tartalomban is nagyon hasonlít a számlához, valójában nem számla, ezért elszámolásra, ÁFA visszaigénylésre nem alkalmas!

Tartalmi különbségek általában a számlához képest:
- nincs rajta ÁFA kulcsonként bontás (hiszen ÁFA elszámolásra nem alkalmas)
- nincs teljesítés dátuma, csak kiállítás kelte, és fizetési határidő
- számlaszám helyett sorszáma van
 
Fontos, hogy a pro forma-ra nem vonatkoznak a számlázási szabályok, és semmilyen tartalmi előírása sincs, így bárhogy kinézhet! Viszont a számlázó programok - technikai okokból – általában „ragaszkodnak” a számlához hasonló külsőhöz - a fentebb kiemelt eltérések mellett – a pro-forma számla esetében is.

 Ha nem fizet az ügyfél, akkor az ügylet meghiúsul. Viszont ha szerződésen alapul az ügylet, akkor sajnos nem pro forma számlát kell kiállítanunk, hanem például előlegszámla (ekkor a pénzügyi teljesítés napja tekintendő a teljesítés napjának.)

Ekkor már áfa-köteles a kiszámlázott összeg (kivéve persze, ha alanyi mentes státuszunk van, vagy a tevékenységünk mentes az áfa alól).

 Ha a vevő, a megrendelő nem fizet, akkor követelésünk van vele szemben, egy idő múltán megállapíthatjuk, hogy a követelés behajthatatlan. Ez azonban nem változtat azon, hogy az áfát be kell fizetnünk.

 Ezért érdemes megfontolnunk – persze, ha a feltételek fennállnak-, hogy ne azonnal számlát állítsunk ki a vevőnek, megrendelőnek, hanem barátkozzunk meg a pro-forma számlával!

 Ha szeretnél további költségkímélő tippekkel is megismerkedni, ha szeretnél egy profi kontroller biztonságával lefaragni a vállalkozásod kiadásaiból úgy, hogy az ne menjen az üzlet rovására, akkor a márciustól induló „Költségcsökkentési tippek és trükkök” című (előfizetéses) hírlevél sorozatom Neked szól. Tudnivalók és feliratkozás itt.

 Ha előbb szeretnéd kipróbálni a Hírlevelet – persze az előfizetőkhöz képest szűkebb lehetőségekkel-, akkor feliratkozhatsz itt.

1Schnakenberg, Robert. Híres szerzők titkos élete, HVG Kiadó Zrt, Budapest, 2010.

 
 

Webáruház belépés

Regisztráció Jelszókérés


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2022 >>